Białka, obok tłuszczów i węglowodanów należą do podstawowych składników naszej diety. Są to tak zwane makroskładniki, stanowiące prawie całą objętość jedzenia. Reszta to mikroskładniki, czyli witaminy i sole mineralne. Białka pełnią w organizmie rolę enzymów, hormonów, są elementami kurczliwymi mięśni (miozyna), transportują tlen (hemoglobina) i żelazo (transferryna), biorą udział w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej.

Białkami są też przeciwciała decydujące o naszej odporności. Bez białek nie byłoby możliwe życie. Mają one decydujące znaczenie w prawidłowym rozwoju i wzroście organizmu, i są szczególnie ważne dla dzieci, gdy wzrost jest najszybszy. W przypadku niedoboru białka w diecie, szczególnie w okresie dziecięcym, rozwój organizmu nie następuje prawidłowo, takie osoby rozwijają się słabiej i osiągają niższy wzrost. Można to zaobserwować w przypadku mieszkańców krajów trzeciego świata, gdzie istnieje problem niedożywienia. Świadomość tych faktów sprawia, że w naszym kraju ludzie uważają produkty wysokobiałkowe, czyli głównie mięso za bardzo ważne i dbają o to, aby go nigdy nie zabrakło na stole. Szczególnie dzieci są pilnowane, aby jadły dużo mięsa. Niestety w ten sposób ludzie narażają się na inne problemy zdrowotne dlatego, że nadmiar białka w diecie też jest szkodliwy i skutkuje rozwojem wielu poważnych chorób. W kwestii białka, jak we wszystkim, potrzebna jest równowaga. Problemem jest zarówno niedobór jak i nadmiar.

Niestety w naszym kraju przeciętne spożycie białka jest dużo większe niż zalecają normy.

 

 

Aby zapoznać się z pełną treścią artykułu zachęcamy
do wykupienia e-prenumeraty.